مدیریت محصول چیست و مدیر محصول چه وظایفی دارد؟
مدیریت محصول چیست؟
مدیریت محصول یک نقش استراتژیک در سازمان است که با توسعه و ارائه محصولات به بازار سر و کار دارد. مدیریت محصول همه چیز از تولید ایده و تأیید تا برنامه ریزی، توسعه و بازاریابی یک محصول را پوشش می دهد. این نقش در درجه اول مربوط به ارائه ارزش به مشتریان است. و در مورد حل مشکلات پیش روی کاربران است. اساساً، مدیریت محصول (به رهبری یک مدیر محصول) باید نیازهای کاربران را درک کند، فرصت ها را شناسایی کند، و ایجاد (و بهبود) محصولات را برای کاربران هدایت و مدیریت کند.
همانطور که اولین بار توسط نیل مک الروی در پراکتر اند گمبل در دهه 1930 تصور شد، مدیریت محصول باید در مورد تعیین تناسب محصول با بازار باشد.چارچوب Three Pillars of Product توسط Neal Cabage سه حوزه اصلی برای مدیریت محصول را شناسایی می کند:

کشف محصول
مدیریت محصول همچنین به عنوان کشف فرصت نامیده می شود، کشف محصول در مورد تعیین محصولی است که باید بسازید. این احتمالاً مهمترین مسئولیت مدیریت محصول است. موفقیت هر راه حلی که ایجاد کنید، تا حد زیادی به کشف محصول بستگی دارد. فعالیت های عمده در این زمینه شامل تحقیق کاربر و ارزیابی فرصت است. مدیر محصول (پروداکت منیجر) سعی میکند فرصتهای جدیدی را بیابد یا ایدههای هیجانانگیزی را شناسایی کند که میتواند به محصولی عالی منجر شود. آنها این کار را عمدتاً از طریق تعامل با مشتریان برای دریافت بازخورد آنها انجام می دهند و در عین حال به محصولات رقیب نیز توجه زیادی دارند.
کشف محصول در مدیریت محصول درباره ابتکارات یا ایده هایی است که کاربر محور یا مشتری محور هستند. سایر ذینفعان ممکن است ایده های خوبی برای ارائه داشته باشند، اما آنهایی بیشترین اهمیت را دارند که به ایجاد ارزش برای مشتری کمک می کنند. مدیریت محصول کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که کشف محصول به طور موثر اجرا می شود. توسعه دهندگان را به سمت ایجاد ارزش برای مشتریان سوق می دهد تا صرفاً روی ایده هایی که از طرف ذینفعان داخلی مطرح می شوند، کار نکنند.
برنامه ریزی محصول
برنامه ریزی محصول به مفهوم سازی یا تصور اینکه محصول چگونه به نظر می رسد مربوط می شود. چه راه حلی مناسب فرصتی است که شناسایی شده است؟ بدون برنامه ریزی مناسب، یک ایده عالی می تواند به راحتی منجر به یک محصول ضعیف شود.
فعالیت های کلیدی در برنامه ریزی محصول شامل ایجاد چشم انداز محصول قانع کننده و توسعه نقشه راه است. مدیران محصول و تیم ها چشم اندازی را ایجاد می کنند که اهداف و جهت را برای محصول تعیین می کند. این چشم انداز، سنگ بنای استراتژی محصول است که چگونگی دستیابی به اهداف شناسایی شده را توصیف می کند. برنامه ریزی محصول به کشف محصول برمی گردد. تلاشهای تحقیقاتی انجامشده در آن مرحله، استراتژی محصولی را تعیین میکند. آنها به درک مشتری و بازار کمک میکنند، بنابراین تیمها را قادر میسازند تا تعیین کنند که کدام استراتژی بهتر عمل میکند.
ایده ها یا ابتکارات کلیدی که می توانند به دستیابی به چشم انداز محصول کمک کنند، اولویت بندی می شوند و سپس در نقشه راه گنجانده می شوند. سند استراتژیک ابزار ساده ای برای همسویی تیم و ذینفعان فراهم می کند – چیزی که همه می توانند به آن نگاه کنند و در مورد چشم انداز، اهداف و وضعیت فعلی به روز شوند. نقشه راه یک راهنمای ارزشمند برای توسعه محصول موفق است.
توسعه محصول
مدیران محصول همه کارهایی را که در مراحل کشف محصول و برنامه ریزی انجام می شود در اینجا گرد هم می آورند تا محصولی ارزشمند خلق کنند.
توسعه محصول با نوشتن نیازمندی ها یا داستان های کاربر و تعریف معیارهای پذیرش شروع می شود. و از آن برای ایجاد یک برنامه توسعه استفاده می شود. این نشان می دهد که چگونه روند توسعه محصول به صورت گام به گام اجرا می شود. فعالیت های توسعه محصول همچنین شامل تست پذیرش کاربر (UAT)، تست پس از راه اندازی و استفاده از بازخورد کاربر برای بهینه سازی محصول است.

تفاوت مدیریت محصول و مدیریت پروژه
مدیریت محصول، مسئولیت موفقیت یک محصول را از ابتدا تا انتهای چرخه عمر آن بر عهده دارد، در حالی که مدیران پروژه، فقط پروژهها را تا پایان تکمیل میکنند.مدیران محصول و مدیران پروژه اغلب با هم کار می کنند، آنها نقش های متمایزی دارند. در حالی که مدیریت محصول چشم انداز، اهداف و مسیر تجاری یک محصول را تعیین می کند، مدیریت پروژه، پروژه های بسیاری را برای تحقق این اهداف هدایت می کند. بنابراین اگر مدیر محصول یا پروداکت منیجر یک متفکر استراتژیک باشد، مدیر پروژه بیشتر یک مجری است.
اگر محصولات را از پروژه ها متمایز کنیم، محصول به هر خدمت یا کالایی اطلاق می شود که یک سازمان برای پاسخگویی به نیاز مشتری ایجاد می کند. محصولات می توانند فیزیکی، مانند مبلمان یا لباس، یا دیجیتال، مانند یک برنامه، یا یک ویژگی ویدئویی در یک وب سایت باشند. از سوی دیگر، پروژه مجموعه ای از وظایف است که برای دستیابی به یک نتیجه تکمیل می شود. هدف یک پروژه می تواند ایجاد یا نگهداری یک محصول باشد – مانند ساختن یک خانه، یا ارائه یک به روز رسانی نرم افزار جدید.
وظایف مدیر محصول
مدیر محصول از ابتدای چرخه عمر تا پایان محصول، مسئولیت آن را بر عهده دارد. این بدان معناست که آنها چشم انداز یک محصول را تعیین می کنند، هر گونه به روز رسانی را هدایت می کنند و مطمئن می شوند که محصول تا زمانی که بازنشسته شود، نیازهای مشتری را برآورده می کند. برخلاف مدیریت پروژه، مدیریت محصول معمولاً شروع و پایان مشخصی ندارد.
در سازمان های بزرگتر، مدیران محصول می توانند کارهای سطح بالایی مانند مدیریت یک تیم را انجام دهند. در سازمانهای کوچکتر، یک پروداکت منیجر ممکن است کارهای عملی بیشتری مانند تحقیقات بازار یا حتی مدیریت پروژه انجام دهد.
از آنجایی که مدیریت محصول یک نقش نسبتاً جدید است و می تواند از شرکتی به شرکت دیگر و تیمی به تیم دیگر تغییر کند، وظایف خاص مدیریت محصول می تواند بسیار متفاوت باشد. اما به طور کلی، یک مدیر محصول کارهای زیر را انجام می دهد:
• معیارهای کلیدی برای موفقیت محصول را تعریف می کند.
• نیازهای مصرف کننده را درک می کند و آنها را به تیم محصول منتقل می کند.
• برای توسعه و تعقیب استراتژی محصول با تیمهای متقابل-مانند مهندسی، طراحی و بازاریابی- کار میکند.
• راه هایی برای بهبود یا رشد یک محصول از طریق تجزیه و تحلیل بازار و تحقیقات دیگر پیدا می کند.
• عملکرد محصول را زیر نظر دارد.
• ویژگی های محصول جدید را آزمایش و نظارت می کند.
• رقبا را زیر نظر دارد.

مهارت های مورد نیاز برای مدیر محصول
1.نوشتن الزامات و مشخصات فنی
ارائه بهینهسازی محصول و ایدههای محصول جدید بخشی جدایی ناپذیر از نقش پروداکت منیجر است. برای آنها ضروری است که الزامات فنی و مشخصات همه محصولات را برای کارآمد بودن مدیریت محصول یادداشت کنند، در غیر این صورت، توسعه محصول ممکن است متوقف شود و در پیش تولید گیر کند.بنابراین، مدیریت محصول باید بتوانید مشخصات فنی محصول، ویژگی های محصول و الزامات دقیق برای محصولات جدید را برای ارائه به طراحان و تیم مهندسی خود ایجاد کنید.
2. انجام تحقیقات بازار
برای تبدیل شدن به یک مدیر محصول خوب، داشتن تجربه در انجام تحقیقات بازار گسترده ضروری است. در حین مفهومسازی یک محصول جدید، تحقیقات بازار برای یافتن اینکه آیا مخاطب یا بازاری برای محصول وجود دارد، علاوه بر تجزیه و تحلیل اینکه چگونه محصول میتواند به بهترین شکل به بازار خدمت کند، بسیار مهم است. این شامل ارزیابی نیازهای مشتریان، جمعآوری و ارزیابی بازخورد مشتری، انجام نظرسنجیها و مصاحبههای کاربران، یا کار با یک تیم تحقیقاتی است.
3. تفکر استراتژیک
مدیریت محصول باید چشم انداز سطح بالاتر محصول و سازمان را درک و تشخیص دهد. این با پرسیدن سوالات درست از مردم و درک رقابت و بازار شروع می شود. در اینجا، مدیران محصول نیاز به ایجاد یک نقشه راه محصول برای تعیین آنچه می خواهند به دست آورند و چگونه به آنجا برسند احساس می کنند.
4. فن بیان و مهارت های ارتباطی عالی
مدیران محصول نیاز به ارتباط و هماهنگی با ذینفعان داخلی و خارجی در طول چرخه عمر محصول دارند. این امر مستلزم مهارت و تخصص بالایی در زمینه های مختلف است. به عنوان مثال، حتی اگر شما یک مهندس نیستید، باید دانش مناسبی برای درک طراحی، کاربردها و ترکیب محصولات داشته باشید.
5.مهارتهای عالی مذاکره
به عنوان یک پروداکت منیجر (مدیر محصول)، مدیریت همه چیز برای شما آسانتر خواهد بود اگر بدانید چگونه میتوانید مذاکره کنید.

مهارت های نرم مورد نیاز برای مدیران محصول
- تفکر انتقادی و مهارت های تحلیلی
- مهارت های رهبری
- تمرین همدلی
- انعطاف پذیری
- مهارت های حل مسئله
- مهارت های مدیریت زمان
- مهارت های برقراری ارتباط موثر
- مهارت های فنی مورد نیاز برای مدیران محصول
- دانش درباره مایکروسافت اکسل
- مهارت های تجزیه و تحلیل داده ها
- توسعه نقشه راه محصول
- مهارت های توسعه نرم افزار
- مهارت های تحقیق بازار
- دانش پایه متدولوژی چابک
جمع بندی
برای تبدیل شدن به یک مدیر محصول، باید بدانید که مدیران محصول در پیوند فناوری، تجارت و تجربه کاربر کار می کنند. این یک مسئولیت بزرگ است: کل چرخه عمر یک محصول، از ایده پردازی تا راه اندازی و فراتر از آن، می تواند بر دوش یک پروداکت منیجر باشد. به همین دلیل، نیازمند مهارت در تعدادی از زمینههای مختلف، هم فنی و هم اجتماعی است. در دوره مدیریت محصول، تمرکز بر پرورش مهارت های مختلف فنی ، ارتباطی و اجتماعی مدیر محصول است.
بدون دیدگاه